خوانایی سئو : زمانی که قصد بارگزاری یک متن یا محتوایی نوشتاری را در سایت خود داریم ، اغلب ما به دنبال رعایت کردن فاکتورهای بهینه سازی آن و حداکثر نمودن شاخص های سئوی این مقاله خاص هستیم ، دریغ از اینکه عاملی به نام خوانایی سئو نیز در کنارش خودنمایی می کند ، عاملی که با وجود اهمیت فراوان در رتبه دهی به یک مقاله و وبسایت منتشر کننده آن ، معیاری نیز برای انتخاب میان خوب ، بهتر و عالیترین می باشد . به عنوان مثال چنانچه مطلبی کاملاً مشابه در سه سایت جداگانه منتشر شود ( پدیده ای که در خصوص سایت هایی با مطالب تکراری و کپی ، کم هم دیده نمی شود ! ) تمایل ما به عنوان خواننده در این است که نمونه جذاب و دارای جلوه های بصری گیراتر را مطالعه کنیم . زمانی که سلیقه ما به عنوان یک جستجوگر اینچنین است ، چطور می توان انتظار نداشت که گوگل و سایر وبسایت های هم رسته آن این عامل مهم را نادیده بگیرند !
خوانایی سئو
خوانایی دارای تعاریف متعددی می باشد ولی ساده ترین آن به سهولت خواندن و امکان فهم بی دردسر یک نوشته اشاره دارد . به عبارتی دیگر هرچه خواننده برای مطالعه یک متن دردسر کمتری کشیده و منظور آن را ساده تر متوجه شود ، نوشته مذکور در مقایسه با همتایان خود دارای خوانایی ، Readability یا legibility بالاتری می باشد . به عنوان مثال کتابی قدیمی را در نظر بگیرید که با فونتی ریز ، مطالبی را تو در تو نوشته و با پخش شدن مرکب در قسمت هایی از برگه کاهی ، خواننده را برای مطالعه به کلی به دردسر می اندازد . این در حالیست که در چاپ های بعدی این کتاب ، استفاده از پس زمینه ای بهتر ، فونتی خوانا و درشت تر ، رعلیت فواصل کلمات ، خطوط و پاراگراف ها و سایر اِلِمان های بهبود خوانایی ، بی آنکه تغییری در محتوا صورت گرفته باشد ، قابلیت خوانده شدن بسیار بیشتری می یابد .
اهمیت خوانایی در تألیف کتب ، روزنامه نگاری ، داستان نویسی ، اخبار – رادیو و تلوزیون ، آگهی های تجاری ، نامه های رسمی و اداری و صد البته تولید محتوای سئو بیش از سایر زمینه ها می باشد ، چرا که در مواردی یک اشتباه ساده می تواند مبلغ غیر قابل باور یا بدعتی زیان بار را به عنوان ضرر به بار آورد . از این روست که از دهه ۲۰ میلادی که نخستین فرمول های سنجش خوانایی یک متن تعریف و منتشر شد ، تا کنون صدها مدل دیگر مورد استفاده قرار گرفته است که از مهمترین آن ها می توان به فرمول رادولف فلش ، دیل چال ، پاورز ، شاخص خوانایی رابرت گانینگ ، فلش کینکید و … اشاره کرد .
در این فرمول ها که عموماً در جزئیات متفاوت هستند ، میزان رضایت مخاطب و درجه ایده آلی یک مطلب را با حاصل تقسیم میزان اطلاعات قابل استفاده در مقاله به مجموع انرژی مصرف شده و برداشت های اشتباه از متن نشان می دهند ؛ در نتیجه اگر متنی دارای اطلاعات مفید و دسته اول فراوانی باشد ، مطالعه آن انرژی مخاطب را نگرفته و او را کلافه نکند و همچنین مطالبی که برداشت کرده است نیز خلاف واقع نباشد ، این نوشته دارای نمره بالایی از سنجش خواناییست ، در غیر این صورت به نسبت افت هریک از این عوامل ، از نمره پایانی آن نیز کاسته می شود .
با ورود به عرصه تولید محتوا برای یک وبسایت و ارتباط آن با خوانایی سئو باید گفت که درصد قابل توجهی از افرادی که برای سایت خود مطالبی را نوشته و یا به صورت تخصصی در حوزه تولید محتوا مشغول به فعالیت هستند ، کم و بیش در این فکر غوطه ورند که در این حوزه شماره یک کار خود بوده و در زمینه فعالیتی آنان ، شخص دیگری نمی تواند به شیوایی آنان مطلبی را منتشر کند . اگرچه برخی از آن ها هم به درستی چنین تصوری دارند ( چرا که وجود برترین ها انکار ناپذیر می باشد) ، اما قشر قابل توجهی از این گروه هیچگاه شاهکاری خلق نکرده اند که در صدر نتایج گوگل دیده شده باشد ، به الگویی برای دیگر نویسندگان تبدیل نشده اند و یا خود موتورهای جستجوگر مقاله آنان را از طرق مختلف به مخاطبین پیشنهاد نکرده است . اما براستی تفاوت نوشته های نفرات اول در حوزه تولید محتوا و سئو با مجموع افرادی که تنها به نگارش مطالبی جسته و گریخته می پردازند در چیست !
نوشته هایی که از نظر موتورهای جستجوگر مخاطب پسند بوده و مورد تائید آنان قرار می گیرند عموماً نوشته هایی
- دارای سطوح متعدد و مختلف خوانایی سئو (سرفصل ها و زیرشاخه هایی که با فونت ، استایل یا رنگ خاصی نمایش داده می شوند . )
- با تعداد مشخصی از کلمات (که کمتر از ۱۰۰۰ کلمه منحصر بفرد نمی باشند .)
- دارای توزیع معقول و اصولی کلمات کلیدی در سرتاسر نوشته
- دارای عبارات و مفاهیمی در ارتباط با کلید واژه مقاله یا سایت
- تصحیح شده با دستور زبان رسمی نوشته
- و ساختار جمله بندی مناسب از دیدگاه زبان معیار
هستند . در حقیقت می توان گفت که وجود یا فقدان این نکات است که سبب می شود تا یک نوشته در رتبه نخست یا جعبه پاسخ گوگل قرار گرفته و نوشته دیگری حتی پس از ایندکس شدن در صفحات تک رقمی نیز جایی نداشته باشد .
در همین رابطه باید اضافه کرد که نویسندگان زبده و دانا علاوه بر اینکه خود به اصول فنی نگارش و مفهوم مطلبی که درباره آن می نویسند آشنایی دارند ، تا حد ممکن از ابزارهای نرم افزاری نیز به منظور بهبود و تثبیت برتری مقالاتشان استفاده می کنند . در نتیجه برای افرادی که در پی تقویت قلم خود هستند ، شناسایی اینگونه ابزارها و بکارگیری آن ها خالی از لطف نیست ، در نتیجه قصد داریم تا در ادامه مطلب به معرفی ۱۰ ابزار خوانایی برای بهبود سئوی محتوا بپردازیم . ناگفته نماند که در لیست پیش روی برخی از این محصولات با زبان فارسی سازگاری ندارند ، اما شناخت آن ها می تواند به آشنایی بیشتر متخصصین این حوزه با ابزارهای کاربردیشان کمک کرده و در به روز رسانی های بعدی آن ها و تطابق با زبان فارسی به کارشان بیاید .
- دستیار نویسندگی سئوی SEMrush
در هنگام کار با این ابزار ، پس از اینکه نوشته خود را در آن بارگذاری کردیم ، می توانیم با افزودن کلمه کلیدی یا عبارات مرتبط با آن (در صورت لزوم) امتیازی تجمیعی از مقاله خود دریافت کنیم که این ارزیابی بر اساس سنجش :
- خوانایی سئو
- تعداد جملات سخت برای خواندن
- کلمات بلند
- تعداد کلمات و زمان لازم برای خواندن این مطلب و مقایسه آن با بهترین مطلب در دسترس
- و همچنین لحن نوشته
انجام می پذیرد . لازم به تاکید دوباره است که برخی از این ابزارها مخصوص زبان انگلیسی بوده و رفته رفته قابلیت فهم زبان های دیگر در آن تعبیه می شود . زمانی که از SEMrush SEO Writing Assistant استفاده می کنید ، این ابزار به شما می گوید که با توجه به سطح توقع خود از یک نوشته ، چه چیزهایی را از آن کم و چه چیزهای دیگری را به آن ها اضافه کنید . مثلاً اگر هدفتان قرار گرفتن در جایگاه نخست موضوعی خاص باشد ، راه حلی که پیش پایتان قرار می دهد به مراتب پیچیده تر از زمانیست که می خواهید تنها در ۳۰ مورد اول جایی داشته باشید . در نتیجه اینکه می توانید از تحمل رنج و سختی بیشتر از هدفی که دارید اجتناب ورزید .
قابلیت کمک به تغییر لحن نوشته (مثلاً از لحنی دوستانه و عامیانه به رسمی و بالعکس) یکی دیگر از تخصص های این ابزار بوده که سبب می شود تا حتی انسان هایی به دور از مقوله تولید محتوا و نویسندگی نیز به منظور تصحیح نوشته های خود ( مثلاً نامه نگاری و دیگر نوشته های خود ) از آن ها استفاده کنند . در نهایت گفتنیست این ابزار با ارائه پیشنهاداتی به منظور بهبود کیفیت مقاله شما (مثلاً طرح سوالاتی که پاسخ آن ها می تواند به اندازه ده ها مقاله مفید و راهگشا باشد ) به کمکتان شتافته و حتی عبارات و جملاتی که می تواند کشش بیشتری در مخاطب ایجاد کند را در اختیارتان قرار دهد .
- ابزار Yoast سئو برای وردپرس
یواست یکی از افزونه های رایگان وردپرس می باشد که بسیاری از بازاریابان دیجیتالی یا متخصصین بهینه سازی سایت در موتورهای جستجوگر به منظور بررسی فاکتورهای ساده و ابتدایی سئو در خصوص یک نوشته از آن استفاده می کنند ، این درحالیست که این پلاگین توانایی محاسبه و اعلام نمره خوانایی سئو مقاله را نیز دارد ، نمره ای که حاوی اطلاعات ذیل می باشد :
- میزان سختی یا آسانی نوشته در خواندن
- استفاده از صدای منفعل در برابر صدای فعال (اینکه زبان گوینده اول شخص بوده یا سوم شخص و یا اینکه خود را مورد منادا قرار می دهد یا شما را)
- نحوه توزیع سرفصل های فرعی
- تنوع در جملات
- طول پاراگراف ها
- طول جملات
- استفاده از کلمات ایهامی
ادامه مطلب را در قسمت دوم ۱۰ ابزار خوانایی برای بهبود سئوی محتوا مطالعه نمایید .